Artros

Osteoartros eller artros som tidigare i folkmun kallades för förslitning kan ge påverkan på livskvalitet. Orsaken (riskfaktorer) till att få artros i höft eller knä kan vara följande:
– övervikt
– ensidigt belastning i arbete
– överdriven belastning idrott
– vissa tidigare ledskador
– ärftlighet


Vanligaste leder att drabbas är höftled och knäled. Men alla med röntgenverifierad artros har däremot inte symtom och av de som har symtom är det bara omkring 20 procent som behöver operation med ledprotes.

Symtomatisk artros ger besvär som smärtor och stelhet (oftast efter vila). Tidigare stadier har sällan vilovärk men det kan förekomma vid mer långtgående artros. Vid artros i knäled kan även svullnad finnas.

Diagnosen av artros görs idag med klinisk undersökning av läkare eller fysioterapeut och din berättelse av dina symtom, hur du belastar leden, vilka läkemedel och tidigare skada. Röntgen är sällan nödvändigt för ställa diagnosen.

Idag finns det stöd att att handledd träning och vägledning är effektivt för att reducera smärta och förbättra funktion vid artros i höftled och knäled. Styrketräning och rörlighetsträning är vad majoriteten av patienter ska börja med. Om övervikt finns är det betydelsefullt att viktreducering sker. Några patienter behöver även hjälpmedel för avlastning, smärtstillande läkemedel eller kortisoninjektion. Endast ett fåtal patient med svåra former av artros opereras.